Když se spojí technika, historie a chuť
Co mají společného rychlá auta, horníci a nejmedovější dort na světe? Pokud tipujete osmý ročník na celodenní exkurzi, máte naprostou pravdu!
V úterý brzy ráno se přihlášení žáci shromáždili před hotelem Clarion. Když jsme byli všichni nachystaní a připravení na neopakovatelné zážitky, vyrazili jsme směr Nošovice. Za necelou hodinku a půl se před námi otevřel obrovský areál automobilky Hyundai, jenž byl naší první zastávkou. Zejména chlapcům se rozzářily oči, když vešli do haly a spatřili dva nejnovější modely v nádherné červené barvě. Čekala nás prezentace, odkud jsme se přesunuli do malého vláčku, který nás provezl celou výrobní linkou. Seznámili jsme se s kompletní výrobou auta od plechů až po testovací jízdu a na závěr si koupili pár suvenýrů.
Další zastávkou byla cvičná štola Staříč, na kterou jsme se museli rozdělit na dvě skupinky. S profesionálním důlním záchranářem jsme se vydali do hlubin dolu, kde nás poutavým výkladem seznámil s životem horníků na Ostravsku, s jejich vybavením i těžkou fyzickou prací a náročnými pracovními podmínkami. Žáci si vyzkoušeli vrták na těžení uhlí nebo prolézali zúženou chodbičkou, v níž dříve horníci pracovali. Pořídili jsme několik skupinových fotek a vyrazili jsme na naši poslední zastávku.
Potravinářský závod Marlenka, jehož majitelem je Gevorg Avetisjan, sídlí ve Frýdku-Místku. Součástí je nově vybudovaný lesopark s hřištěm, rybníčkem i sochami zvířat ze dřeva. V Marlence jsme kromě zajímavého výkladu o výrobě i majiteli dostali také ochutnávku výrobků, které se v tomto závodě vyrábějí a běžně ho v obchodech nekoupíme. Po prohlídce výrobní linky nás zavedli do jejich podnikové prodejny, kde jsme si mohli nakoupit nejrůznější dobroty, které Marlenka nabízí. S plnými taškami jsme se vrátili zpět do autobusu a vyrazili do Olomouce.
Odvážíme si nejen upomínkové předměty a medové dobroty, ale také spoustu zážitků a vzpomínek.
Jakub Fiala